Uruguaj a jedlo: mäso, mäso, a mäso

Uruguaj a jedlo: mäso, mäso, a mäso

Jedálniček Uruguajca

Keďže na jedného obyvateľa vychádza niečo vyše troch kráv, pochopiteľne sú Uruguajci veľkí mäsožravci. Vegetariáni a vegáni to majú v tejto krajine naozaj ťažké. Ale existujú, stretla som. Okrem toho, že z Argentíny prebrali všetky šmakoty ako cestoviny, pizzu a dulce de leche, majú aj svoje špeciality. Samozrejme s mäsom.

Typické jedlá

Asado – grilovaný kus kravy, najčastejšie sú to rebrá, a k tomu nejaké klobásy, a iné mäsové časti. Niektorí na gril prihodia aj zeleninku. Asado nikdy nenazývajte barbecue.

Asado som v Uruguaji neochutnala, lebo toľko mäsa nezvyknem jesť, ale ak ste mäsožrúti ako Uruguajci, nedávajte si burger, ale ochutnajte pravé asado.

asado in mercado del puerto
asado in mercado del puerto
best chivito in montevideo

Chivito – typický sendvič s plátkami hovädzieho mäsa, slaninou, syrom, paradajkou, šalátom, olivami, majonézou, a volským okom. Pravé chivito ide vždy s hranolkami. Je to obrovská porcia, pokojne si ju môžete dať aj dvaja na polovicu.

pizza in punta del diablo
Argentínci si požičali pizzu od Talianov, a Uruguajci od Argentínčanov.

Steak – podobne ako v Argentíne, aj tu je typickým mäsovým jedlom steak.

Ryby a morské plody – keďže v Uruguaji asi strávite väčšinu času pri mori, budete mať šancu dať si rôzne jedlá z morských plodov, či rýb. Alebo si ich kúpiť na markete a pripraviť na hosteli alebo airbnb.

pot of paella
tiny squid in paella
Paella a baby kalmár
cooked fish from fish market
Rybka, ktorú som si kúpila na rybom trhu v prístave a uvarila na hosteli.
fish market with seafood
Jedno euro bolo približne 50 pesos. Myslím, že ceny sú viac než dobré.

Churros – sladký dezert, ktorý robia na všetky možné spôsoby. Najperverznejšia kombinácia je s dulce de leche, ktoré v Uruguaji a Argentíne dávajú asi do všetkého sladkého.

churro from mercado ferrando
XXL Churro z Mercado Ferrando
mcdonalds mcflurry with dulce de leche
Táto McFlurry zmrlina dokazuje, že dulce de leche je všade.

Nápoje

Mate – sušené yerba lístky v mate, “slamka” sa volá bombilla. Z lístkov si vytvoríte kopček (la montañita), ten trošku navlhčíte a vytvarujete na jednu stranu mate, po cca 10 minútach zalejete troškou teplej vody (nikdy neliať vriacu vodu, lebo sa yerba spáli), vodu lejte z termosky tak, aby sa liala po bombille. Uruguajci vám mate radi ponúknu, vy by ste mali s radosťou prijať a vždy vypiť celú dávku, ono toho nie je veľa. NIKDY ale NIKDY sa nesnažte bombillu očistiť. Môžete tým človeka uraziť. Ak nechcete po niekom piť, radšej si vymyslite, že vám mate nechutí, za to sa nikto neurazí.

Medio y Medio – nápoj, ktorý pozostáva z polovice šumivého vína a polovice bieleho vína.

grappa miel in flask

Typický alkoholický nápoj je “Grappa miel” – grappa s medom. Nápoj, ktorého chuť nie je zlá, ale po niekoľkých shotoch budete mať tej chute po krk. Grappa miel v obchodoch bude mať zvyčajne 25%.

shot of grappa miel

Kam sa ísť najesť?

Mercado del Puerto

Tento trh bol v minulosti miestom, kde sa predávalo mäso a iná produkcia, dnes sú tu reštaurácie s typickými uruguajskými jedlami, medzi ktorými je aj asado. Čakajte tu viac ľudí, lebo je to v starom meste a na zozname top 10 miest v Montevideu.

Kam za chivitos?

Najlepšie chivito v Montevideu je v Pizzería y Bar Sarandí, blízko Plaza Zabala. V čase, keď som tam bola, stálo 300 pesos = 6,40€, a bola to nehorázne veľká porcia. Ak pôjdete tou istou ulicou dole, na rohu je reštaurácia Álvarez, kde je údajne najlepšie vegetariánske chivito s baklažánom.

Mercado Ferrando

Ďalší z marketov, ktorý je dnes epicentrom výborných jedál. Tu na rozdiel od Mercado del Puerto nájdete viac street food a gourmet pochúťky. Ja som si vybrala reštauráciu Putaparió, kde mali celé menu pozostávajúce z hlavného jedla, prílohy a nápoja. Stavila som na quesadillu so šalátom, a bolo to skvelé. Cena bola 350 pesos – 7,50€.

vegetarian quesadilla
Chrumkavo zapečaná vegetariánska quesadilla s tekvicou, špenátom, a šampiňónmi.

Ďalšie odporúčané miesta

  • Café Brasilero – najstaršia kaviareň v Montevideu
  • Roble – vegetariánska reštaurácia
  • Markety (napr. Na ulici Acevedo Díaz) – trh pod holým nebom na jednej z ulíc, kde si môžete nakúpiť kilá čerstvej zeleniny, ovocia, sladkostí, ryby a plody mora za nižšie ceny ako v supermarketoch, a navariť si sami z miestnych surovín.
  • Rybí market v prístave v Punta del Este – lacné a čerstvé ryby a plody mora
  • Jedlo na pláži – v Punta del Diablo odporúčam vegánsky burger od môjho surf inštruktora Federica
market on the street
dinner in colonia del sacramento

Soňa.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Späť na začiatok
error: Content is protected !!