Chuť Argentíny v hlavnom meste Malbecu

Nie som vášnivý vinár, ale byť v Mendoze a neísť aspoň na jednu ochutnávku vín by bol hriech a tiež nezodpovedné cestovateľské rozhodnutie. Mendoza sa nazýva aj mestom Malbecu. A Malbec je odroda červeného hrozna. No vo vinohradoch sú vysadené aj iné sorty hrozna. Mendoza považovaná za srdce vinárskeho priemyslu v Argentíne dokazuje svoj status viac ako 1,500 vinárňami v jej okolí.

Čo bolo zahrnuté v cene 1,100 pesos (vtedy 16€, dnes 11,50€)  
Transport z hostelu  
Bodega Dante Robino 3 vína
Cavas de Don Arturo 3 vína
Florio 5 vín
Laur 5x olivový olej, 3x balzamiko
Transport do hostelu  

Bodega Dante Robino

Táto vináreň vyrába iba suché vína a ich kapacita je 20 miliónov litrov. Jedno z vín, ktoré sme ochutnali bolo šumivé víno (niektorí ho poznajú pod názvom prosecco). Úprimne, ja prosecco nemám rada a tu som aj zistila prečo. Keď pijem šumivé víno, chutí mi to ako sladké bublinkové lepidlo a je mi z neho zle. Toto bolo iné. Bolo suché a kvalitné. A ja som cítila rozdiel hneď.

red grapes malbec
grapes

“O tom, či je víno sec, demisec, alebo dulce (suché, polosuché, alebo sladké) rozhoduje množstvo pridaného cukru na liter vína. Preto sú suché vína menej kalorické.”

twenty thousand litre barrels

Tieto 20,000-litrové sudy sa už nepoužívajú a vináreň si ich nechala ako suvenír. Teraz sa viac sústreďujú na kvalitu ako kvantitu.

truck filled with grapes

Nákladiak po vrch naplnený hroznom.

winery excursion bodega dante robino

Cavas de Don Arturo

Táto bodega (vináreň) sa mi páčila najviac. Išlo o rodinný podnik. Produkujú iba červené víno a mali sme tú česť potriasť si ruku aj s Donom Arturom. Ich najmladšie víno, ktoré sa už dá piť je z roku 2013. Takže musíte čakať 7 rokov, aby ste ochutnali tohtoročné víno.

 

Vináreň nepoužíva chemikálie a hrozno zbierajú ručne, aby zamedzili prítomnosti lístkov, ktoré vínu dodávajú horkosť. Odpad posielajú na iné miesta, kde sa to dá zužitkovať na koňak, grappu, brandy, či kozmetiku. Ich víno je exkluzívne a predávajú ho priamo klientom pričom 3% exportu idú do Spojených štátov. Neuveriteľné je, že nemajú žiadnu webstránku, nedovážajú do reštaurácií a supermarketov, iba výhradne jednotlivcom. Nemajú žiaden marketing, ich reklamou sú spokojní zákazníci a dobré slovo.

red wine cavas de don arturo

Ak pokrúžite pohárom v ruke a na jeho stenách sa tvoria slzičky, je to znak dobrej kvality vína. 
Hovorí sa: „Čím viac plače víno, tým menej plače jeho výrobca.“

cavas de don arturo exclusive wine
sweet wines florio winery

Florio

Posledná navštívená vináreň produkuje iba sladké vína. Jedno, ktoré vytŕčalo medzi ostatnými bolo hnedé víno Marsala, o ktorom som ešte nikdy nepočula. Malo 16% alkoholu a nedalo sa vypiť viac ako jeden pohár. Bolo silné, veľmi sladké, s pachuťou grappy. 80% jeho produkcie dodávajú do zmrzlinární a cukrární.

wine tasting florio winery
green olive laur farm

Laur

Laur bol názov olivovej plantáže, kde som sa priučila o olivových stromoch a oleji. Sprievodca zo seba chrlil zaujímavosti a ja som ani nestíhala vnímať. Ale tu je niečo.

 

Olivy zbierajú ručne z troch plantáží a ich chuť je z každej iná. Olivovému stromu trvá približne 15 rokov kým začne rodiť, rodí až do 500 rokov, ale môže žiť až 2000 rokov. Jeden strom dá v sezóne 200-250 kíl olív. Farba olivy závisí od jej doby zrenia, strom je ten istý. Zelená oliva je zo skorého zberu, potom sú to fialové olivy a najdlhšie zrejúce čierne. 70% olivy je voda, 30% olej.

 

Balzamikový ocot je vyrobený z hroznovej šťavy a vínnej kyseliny. Čím je zrelší, tým je hustejší. Dozrieva 3 až 7 dní kedy dosahuje krémovú konzistenciu.

olive oil and balsamic tasting

Všetky ponúknuté olivové oleje chutili rôzne, jeden z nich bolo dokonca štipľavý. Z balzamík mi najviac chutil ten najdlhšie zrejúci.

dog on olive farm

A hádajte ako sa volá ich pes. Áno, je to Oliva.

olive trees

Soňa

Späť na začiatok
error: Content is protected !!